dijous, 14 d’agost del 2008

Visita al barranc d'Algendar, a Ferreries

De el periodico.cat
Per Montse L. Tolosana

Aquesta és una illa que, malgrat el turisme, no ha perdut part de l'encant. Encara que el seu atractiu més conegut són les platges, Menorca no és només això, sinó també paratges naturals, monuments megalítics, arquitectura tradicional, tot plegat en pocs quilò- metres.
Com que l'illa no té grans desnivells, suggerim la bicicleta com el sistema més divertit i agradable per moure's per tot arreu, encara que també ens podem plantejar l'excursió a peu. Fins i tot si els nens són petits, trobaran rutes de pocs quilòmetres, per camins veïnals, que porten a platges i paratges encantadors.
La nostra proposta ens porta cap al terme de Ferreries, concretament al barranc d'Algendar, on s'han trobat les restes humanes més antigues de Menorca (2200 aC). Aquesta zona verge és d'una bellesa espectacular --va ser declarada Patrimoni de la Humanitat el 1998-- i té una longitud del voltant de sis quilòmetres. Desemboca a la magnífica platja de Cala Galdana, al sud de l'illa. L'excursió passa per camins mil.lenaris entre boscos mediterranis, restes d'antigues construccions en roques i vessants, o terrenys cultivats amb tècniques centenàries. Als vessants, connecta amb un tram del camí vell de Maó, conegut popularment com Ses Voltes, un dels llocs més admirables d'aquest recorregut. Al quilòmetre 29,400 de la carretera C-721 hi ha el desviament que condueix al barranc d'Algendar, però no s'amoïnin, en qualsevol Oficina de Turisme en trobaran informació.
Ja que som a Ferreries, no es perdin el Museu del Formatge, a la finca Hort de Sant Patrici. L'horari de visita per al procés d'elaboració és orientatiu, es pot veure de dilluns a dissabte (excepte alguns divendres) des de les 9.00 fins a les 11.00 hores, aproximadament.